Punaisen vieraskirjan tapaus

 • 2

Häissä kuuluu olla vieraskirja, mutta vierastan ajatusta, että se vieraskirja olisi sitten käytössä vain häissä, ja kirjasta jäisi reilusti yli puolet tyhjäksi. Itse tykkäisin käyttää samaa vieraskirjaa myös muuten, jos vaikka kutsuu kavereita syömään, tai on valmistujaisia, synttäreitä tms. Sitä on sitten kiva selailla, että ketkä kävivät ja koska, ja millaisia terveisiä jättivät.

Ja totta tosiaan, minullahan on tällainen vieraskirja, sievä ja punainen! Se vaan, että se muistuu mieleen liian harvoin. Se on ollut eteisen lipaston päällä aina esillä, mutta silti sieltä puuttuu ainakin viimetalvinen kalkkunaillallinen, ja Joensuulaiset yllätysvieraat toissaviikolta (varokaatten, tuodaan punainen kirja mukanamme ja pistetään teidät kirjoittamaan jälkikäteen!). Vieraskirjassa on myös toinen iso ongelma: se on minun vieraskirja, ei meidän. Sen sisäkannessa lukee kahdeksanvuotiaan Marjaanan käsialalla omistajan nimi, ja ensimmäiset nimensä kirjoittaneet vieraat ovat kahdeksanvuotissyntymäpäiviltäni. Ensimmäiseltä sivulta löytyvät siis kyllä myös kaasojeni nimet! Mutta ensimmäiset listatut juhlat ja vierailut ovat minun. Tahtoisin, että häissä kiertävä vieraskirja ei olisi näin selkeästi minun, vaan enemmän meidän.

Mitä tehdä? Pitäisikö hankkia häitä varten uusi vieraskirja, ja siirtää tämä muistolaatikkoon kaapin päälle muiden muistojen sekaan? Muuten hyvä, mutta tässäkin kirjassa on jo useampi meidän yhteisen kodinkin vierailu kirjattuna! Entäs ne? Ne voisi tietysti leikata irti, ja liimata uuteen vieraskirjaan. Mutta toisaalta sitten tämä vanha punainen kirja jäisi muistolaatikkoon lojumaan, ja reilusti yli puolet sivuista käyttämättä. Ja mitä nyt uusia vieraskirjoja katselin, niin eihän niitä myydä missään! Tai myydään, mutta sitten ovat jotain hääteemaisia vaaleanpunaisia ja kimaltelevia, tai muuten ihan oman maun rajojen ulkopuolella... Tuollaisen puukantisen voisin ottaakin, mutta niitäkin on vaikeasti saatavilla. Tuo yksilökin on ulkomailta. Pitäisi kai tehdä itse...

Vieraskirjoihin yleensä liittyy myös eräs toinen ongelma: yleensä ihmiset kirjoittavat tällaiseen kiertävään kirjaan vain nimensä, ja mahdollisimman nopeasti, että kynän voi ojentaa seuraavalle. Me haluaisimme kuitenkin myös terveisiä, viestejä, ja kommentteja!


Ideoita etsiessäni löysin mm. erilaisia tapoja kerätä nimet johonkin purkkiin/laatikkoon, esimerkiksi kiviin, puupalasiin tai muihin esineisiin kirjoitettuna. Ihan hauska idea varmasti häissä, mutta missä tuota sitten säilytät pidemmän päälle? Purkillista kiviä... Kirjan sivuja on paljon mukavempi palata ihastelemaan kuin pölyisiä kiviä tai puupalikoita..Ihastuin kuitenkin ajatukseen siitä, että vieraat saisivat haluamissaan ryhmissä asettua kuvattavaksi, ja siinä ohessa kirjoittaa terveiset. Sitten jälkikäteen voisi itse vieraskirjan sivuille liimata kuvat ja ne terveiset, tai vain nimensä. Jos ei ole kiinnostusta kirjoittaa mitään terveisiä, niin pelkkä nimikään ei ole kuvan ohessa tylsä. Kuva, vaikka ilman mitään saatetekstiä, kertoisi kuitenkin niin paljon enemmän, kuin pelkkä nimilista. Tietysti toinen vaihtoehto olisi tosiaan kuvata koko vieraskööri jotenkin kivasti kerralla samaan kuvaan. Suostuisivatko kaikki vieraat kuvattavaksi..?


  

Muutamissa häissä olen nähnyt myös tällaisia lappusia, jotka on jaettu jokaiselle vieraalle pöytään. He ovat sitten voineet täyttää lappuun nimensä, ajatuksiaan jne. Itse haluaisin laittaa tällaiseen lappuun kartan, johon jokainen voisi merkitä että mistä on juhliin tullut, ja kohdan johon kirjoittaa jokin muisto esimerkiksi ensitapaamisestamme tämän vieraan kanssa jne. Ja tosiaan enemmän vapaata kirjoitustilaa, kuin noissa esimerkeissä. Pöydän ääressä varmasti tulee kirjoitettua enemmän omaan lappuun, kuin perinteiseen kiertävään vieraskirjaan, jota on jo seuraava kirjoittaja selän takana jonottamassa. Nämä sitten palautetaan johonkin purkkiin hääpaikalla, josta sitten itse voisin ne ainakin liimata sitten vieraskirjaan. Mutta tulisiko kaikkien täytettyä tai palautettua tämä?


  


Jos kaikki eivät halua kuvaan tai täytä tuota lappua, ja haluan saada kaikilta vähintään nimet vieraskirjaan, niin paikalla on kyllä oltava perinteinenkin nimilistankirjauspaikkakin. Esimerkiksi tuollaiset kuvat, jossa puunlehtiin voi kirjoittaa nimet, voisi olla kiva vaihtoehto pelkälle nimilistalle. Tai ylemmässä kuvarivissä oleva kartta, johon jokainen voisi kirjoittaa nimensä lähelle sitä paikkaa jossa asuu. Toisaalta esimerkiksi paperikäärö johon voi kirjoittaa mustepulloon kastettavalla kynällä, sopisi paremmin teemaan. Jos listan kirjoittaisi kirjoituskoneella, siitä tulisi hauskan näköinen, ja olisi ainakin omaperäisempi tapa kirjoittaa vieraskirjaa, mutta onko mekaanisen koneen tökkiminen miten raskasta vanhempien ihmisten sormille, ja toisaalta sopiiko se teemaan?

Eli lopulta minulla onkin kolme ideaa vieraskirjoiksi... Eli pitääkö pyytää vieraat pikaisiin kuviin esim. suoraan onnittelujonosta, sitten raapustamaan nimi vieraskirjan virkaa toimittavaan kuvaan tai kääröön, ja vielä sen jälkeen täyttämään pöydissä olevat tervehdyslappuset rauhassa juhlan aikana? Sitten voisin häiden jälkeen kotona liimailla kaikki kuvat ja laput pieneen punaiseen vieraskirjaan. Onkohan tässä jotain liikaa... ehkä pitää miettiä vielä! Mutta ehkä pieni punainen vieraskirja saa vielä jatkaa tehtävässään, vaikkei häihin saapuisikaan!

2 kommenttia:

 1. Aivan ihania ideoita nuo kaikki kolme :) Eipä tullut omien häiden kohdalla mieleen edes koko vieraskirja-asia, mutta jos sellaisen olisi toteuttanut, oltaisiin varmaan käytetty tuota laput pöydissä ideaa.

  Vieraista on kuitenkin kiva saada kuvia, joten ryhmäkuvat erilaisilla kokoonpanoilla ei ole sekään huono ja nimilista taas varmistaa, että kaikista jäisi jokin muisto.

  Olen kuullut, että jotkut ovat ostaneet häihinsä läjän kertakäyttökameroita, joilla vieraat ovat voineet napata toinen toisistaan kuvia. Nämä kuvat ovat sitten jääneet muistoksi hääparille. Ehkä tällaisen kerttiskameran voisi liittää vieraskirjan yhteyteen ja kehottaa jättämään myös kuvallinen muisto (vieraskirja-selfie :D) itsestään?

  VastaaPoista
 2. Mä olin kuvaamassa kerran yksissä häissä, jossa otettiin kuvat jokaisesta vieraasta sarjakuva-tekstikuplien kanssa. Ilmeisesti nykyään aika yleinen idea. Ihan hyvin ihmiset otti sen vastaan, kun sitten syödessä kaasot kertoi mikrofoniin että kuvauspaikka löytyy ruoan jälkeen tuolta, menkää sinne kuvattavaksi että saadaan vieraskirjaan fotot.

  Ja hei, se vieraskirjahan on semmonen joka kuvaa myös sun historiaa. Miksei sinne voisi tehdä ihan yhtä sivua jossa kertois esimakuna että koska muutitte yhteen, koska kihlat? Olisko se silloin enemmän teidän kahden kuin sun?

  VastaaPoista