Ongelmia, ongelmia, oppimista

  • 0
Kehnon ratsastajan epikriisi: Vasen kylki painui kasaan tehtävää ratsastaessa. Istunnan tiivistämistä yrittäessään ja harjoitusravissa joustaa lisäksi pallean kohdalta, eikä siten onnistu kokoamaan hevosta tai hidastamaan vauhtia fiksusti. On kykenemätön pitämään ulko-ohjan tukea tarpeeksi vahvana, ja etenkin vasen nyrkki kääntyy helposti vaakatasoon. Potilas on lisäksi kankea kuin heinäseiväs.

Diagnoosi: akuutti harjoituksen ja kehonhallinnan puute.

Viime viikonloppuna olin ratsastusleirillä Sappeen Ratsutilalla, ja löysin ratsastusosaamisestani kaikki ylläolevat viat. Olin toki aiemminkin tuskaillut näiden ongelmien seurausten kanssa (hevosen kokoaminen, asettaminen ja pidättäminen on ollut hankalaa, hevonen asettuu liikaa sisälle ja/tai kulkee lapa edellä), mutta nyt tuntuu siltä että vihdoin löysin ja tiedostin ne oikeat ongelmat työstettäväksi. Ja työstää niitä tosiaan pitää! Jo heti maanantain viikkotunnilla pystyin hyödyntämään näitä oppeja, ja onnistuin hetkittäin saamaan oikein hyviä tuloksia. Lihasmuisti vaan on karu asia, ja opittujen virheiden korjaamiseen menee hyvä tovi...


Leirillä ratsastettiin kaksi kouluratsastustuntia (joista toinen puolitoistatuntinen) ja yksi estetunti. Ensimmäisen koulutunnin aihepiiriin kuului asettaminen, hevosen saaminen kuulolle, ja pysähdykset. Estetunnilla keskityttiin lähestymiseen ja istuntaan, ja toisella koulutunnilla hevosen kokoamiseen, ja askeleen pidentämiseen ja lyhentämiseen. Kaikilla kolmella tunnilla ratsunani oli iso- ja hidasliikkeinen ruunikkoruuna Väpä. Väpä oli todella mukava hevonen, joka palkitsi kyllä heti kun kyydissä osasi tehdä jotain oikein, mutta toisaalta ei hermostunut tai ryntäillyt virheiden vuoksi. Hypätessäkin se oli oikein luotettava oppimestari.Jos vasen kylki painuu kasaan, niin onko se silloin heikompi vai vahvempi? Enpä osaa vastata..

Kun kerran ongelmakohtia löytyi niin useita, insinööri tietysti haluaa dataa. Tallilta löytyikin sopivasti ratsastussimulaattori, jolla pääsin testaamaan. Simulaattori ei onnistunut aiheuttamaan minuun samanlaista vinoutta ja kyljestätaipumista kuin hevonen, mikä on ihan ymmärrettävää. Simulaattorilla kun ratsastetaan suoraan, ja sillä on kovin pehmeät askellajit, Oikeat hevoset yleensä ovat väistämättä jompaan kumpaan suuntaan vinoja vähän samalla tavoin kuin ihmiset ovat oikea- ja vasenkätisiä. Simulaattori oli molempiin suuntiin yhtä voimakas.Vaikka vinoutta ei simulaattorilla saatukaan esiin, niin muita virheitä kyllä! Simulaattoritunnilla opettaja seisoi vieressä, ja sain jatkuvasti sapiskaa käsieni asennosta. Siihen pitää tosissaan ruveta kiinnittämään huomiota. Vääränlainen vatsalihasten ja istunnan käyttö näkyi myös simulaattorilla: en meinannut saada peijakasta siirtymään hitaampaan vauhtiin sitten millään! Nyt sitä tulikin sitten harjoiteltua hyvin tehokkaasti.

Sain simulaattoritunnilta mukaani tulosteen, joka sai tietysti sisäisen insinöörini hyppelehtimään innosta. Ylhäällä vasemmalla näkyy painon jakautuminen sivusuunnassa eri askellajeissa. Ravi hieman heilutti, mutta viiva on suhteellisen suora.  Alhaalla vasemmalla käyrä kuvaa painon siirtymistä eteen-taakse suunnassa... Tässä suunnassa ravi heilutti vielä vähän enemmän, mutta ei vielä huolestuttavasti. Oikealla olevista käppyröistä vasemmanpuoleisin osoittaa kuitenkin, että ohjastuntuma ravissa on melkoista nykimistä, ja oikeanpuoleinen kaavio osoittaa oikean pohkeen olleen koko ajan kiinni hevosen kyljessä. 


Simulaattori ei siis näyttänyt ollenkaan niin isoja ongelmia istunnassa tai painopisteenhallinnassa, kuin hevosen selässä näkyy. Kuitenkin samat ongelmat hidastamisissa tulivat senkin kanssa vastaan, ja vieressä seisovan opettajan vinkit tulivat ehdottomasti tarpeeseen. Oikean jalan ongelmaa ei loppujenlopuksi todettu vakavaksi. Kun asiaa tutkittiin, todettiin lopulta että olen vain yksinkertaisesti jäykempi oikealta puolelta, ja siksi en saanut jalkaa tarpeeksi rennoksi siltä puolen. Pitäisi vissiin joskus venytellä... 

Kehonhallinta ja keskivartalon lihakset pitäisi nyt jotenkin saada hereille ja kehittymään! Ei muuta kuin hiihtämään ja jumppaamaan, ja nostelemaan painoja..! Tämä lienee hyvä jatkumo syksyllä aloitetulle morsiamen kuntokuurille..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti