Kirjahylly ja sisustuspohdintaa

  • 0

Afeni haastoi joskus kauan sitten kirjoittamaan omasta kirjahyllystä, ja tämä postaus onkin odottanut julkaisuaan jo hyvän aikaa. Vihdoin sain aikaiseksi viimeistellä sen! Vasemmalla on  meidän kirjahylly kokonaisuudessaan. Se on äärimmäisen täyteen survottu, mutta ajaa silti asiansa.

Lapsena ja nuorena olin kirjastojen suurkuluttaja, enkä omistanut kovin monta kirjaa. Kirjastoautolta tuli kyllä lainattua ja luettua kymmeniä kirjoja joka toinen viikko, mutta ne muutamat omat kirjat olin saanut lähinnä lahjaksi. Kuvaavinta on, että esimerkiksi kaikkien aikojen suosikkikirjasarjani Harry Potterit hankin omaan hyllyyni vasta pari vuotta sitten! Haaveilin kyllä kotikirjastosta, jossa olisi seinän peittävä iso kirjahylly täynnä kaikkea mielenkiintoista, mutta ensimmäiset omat kirjani asustivat pitkään yhdellä vaatekaapin hyllyllä. Sittemmin se alkoi täyttyä, ja lopulta huoneeni seinään ruuvattiin pari hyllyä kirjoilleni. Siitä ei valitettavasti arkistoissani ole kuvaa.. Sitten muutinkin jo pois kotoa. 

Ensimmäisessä asunnossa oli isot kirjahyllyt, mutta hyllyvälit olivat korkeat ja kiinteät, ja kirjarivien väliin jäi paljon hukkatilaa. Ihan haaveideni seinänpeittäviä ja kotoisia sisustuselementtihyllyjä niistä ei siis saanut, mutta niihin mahtuivat kaikki minun ja asuinkumppanini kirjat, elokuvat ja valokuva-albumit helposti siistiin järjestykseen ryhmittäin ja aakkostettuna. 
Kaksiosta yksiöön muuttaessani jouduin näistä kirjahyllyistä luopumaan, ja tilalle sain tuon meillä nytkin olevan äitini tädin vanhan hyllyn. Vasemmanpuoleisessa kuvassa  näkyy silloinen koko kirja- ja elokuvaomaisuuteni, ja tilaa jäi vielä pitää ylimmillä hyllyillä rehujakin!

Nyt asustan taas kaksiossa, mutta sama hylly tosiaan kulkee edelleen mukana. Hyllytilaahan tuossa on reilusti vähemmän, mutta se tila on kyllä luovasti käytössä. Ainoa ongelma on, etteivät DVD:t mahdu enää tuohon hyllyyn nyt, kun siinä on taas kahden ihmisen kirjat.. Mikko ei ole esittänyt vaatimuksia kirjahyllyn asettelun suhteen, joten olen saanut vaapasti heittää romukoppaan niin aakkosjärjestyksen kuin "kirjojen täytyy olla pystyssä" ajattelutavan. Se toki näkyy lievänä kaoottisuutena: nyt kirjat ovat kodikkaasti pystyssä, pinossa ja sekaisin, mutta järjestyksessä on kuitenkin oma logiikkansa kirjojen ryhmittelyn suhteen! 

Nykyään meidän elokuvat on aseteltu (huonosti) tv-tason kolosiin. Ne eivät mahdu pystyyn, eivätkä oikein kyljelleenkään, joten nykyisessä asettelussa joutuu arvailemalla löytämään etsimänsä. Uutta kunnon hyllyä tuohon ei mahdu, joten vaihtoehtoisia ratkaisuja ollaan pohdittu. Yhtenä merkittävimmistä se, että tuosta tv-tasosta pääsisi eroon. Se sopii ehkä konsolipelaajalle, ja on joskus ollutkin sellaisessa käytössä, että jokaisessa kolossa on ollut jokin konsoli, dvdsoitin, digiboksi tai muu vastaava. Meillä on kuitenkin nykyään tasan dvd-soitin, joten tv-tason kolot on ihan hukkakäytöllä.


Ei ketään blogin lukijoista sattuisi kiinnostamaan tuollainen 160cm pitkä hyväkuntoinen tv-taso monella lokerolla? Tilalle on haussa (vaikkapa vaihdossa) ~metrin levyinen  taso, jossa olisi hyllytilaa tuolle yhdelle soittimelle, ja esim. jokun kaappi tms. Esimerkiksi tämmöinen (liian kallis), tai tällainen (mutta kapeampi). Jos tuohon saisi kapeamman tason, saisi sen kylkeen ostettua kapean dvd-tornin (tämänkaltaisen), ja elokuvaongelmakin ratkeaisi! Tulostin tosin joutuisi muuttamaan, tai jopa siirtymään häkkivaraston puolelle. Se on joka tapauksessa aika toimimaton, joten turha sitä tuossa on oikeasti pitää. Skanneria toki joskus tarvitsee, mutta pari kertaa vuodessa on aika vähän. Joko sitten niinä kertoina kantaa tuon varastosta aina esiin, tai hankkii pelkän skannerin, joka menee sitten pienempään tilaan. 

Tätä TV-taso ongelmaa olen pyöritellyt jo pidemmän aikaa, ja tutkinut nettikirppiksiä. Opiskelijakämppään ei kuitenkaan viitsi sisustuksellisesti ihan tolkuttomasti rahaa uhrata, etenkään sellaiseen tavaraan joka ei välttämättä tulisi enää isommassa asunnossa käyttöön. Uusi TV-taso varmaan tulisi, tuosta vanhasta haluan joka tapauksessa eroon, mutta esim. dvd-tornille ei olisi enää tarvetta sitten, kun olisi tilaa toisellekin kirjahyllylle. Toistaiseksi täydellistä ja täydellisen hintaista tavaraa ei vaan ole sattunut silmään.

ps. Ensilumi on ihan mahtava juttu, kunpa se ei sulaisi pois, mutta kummasti tuli yhtäkkiä kovin ikävä autotallia, kun sellaista ei ole enää käytössä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti